Bakermat van Europese industriële revolutie

Foto: Kim Bouvy

De tentoonstelling Made in Europa, op het ogenblik te zien in Bureau Europa, verhaalt over de fascinerende industriële geschiedenis tussen Luik en Maastricht aan de hand van foto’s van Kim Bouvy. Zijn werken geven een inkijk in de nauwe verbondenheid tussen de huidige identiteit van de twee zustersteden en hun industrieel verleden.

Kijkend naar deze reeks van grensoverschrijdende industriële landschappen, beziet men de strijd van een bewegende post-industriële samenleving. Een samenleving die zich voortdurend aanpast aan de economische en sociale omstandigheden. Fotograaf Kim Bouvy (1974) kreeg van Bureau Europa de opdracht  de specifieke wederkerigheid tussen de industriële geschiedenis en identiteit van Luik en Maastricht te bestuderen.

Cockerill

Startend bij het kasteel van Cockerill in Seraing, volgde Bouvy de Maas richting Maastricht, kijkend naar de opeenvolgende landschappen die vanaf de industriële revolutie langs de oever zijn ontstaan. De Maas fungeert als een tijdloze connector van deze ‘decors’, die generiek zijn ontstaan, geïnformeerd door de lokale geschiedenis. In Seraing liggen de inmiddels overbodige ovens – eigendom van de Indiase staalgigant ArcelorMittal- zwijgend naast arbeiderswijken, winkelcentra, afvalverbrandingsinstallaties en logistieke knooppunten in ontwikkeling, botsend met het verderop gelegen schilderachtige landschap van de ENCI mergelgroeve in Maastricht.

Beide steden steden spelen een voorname rol in de Europese industriële geschiedenis. In 1817 verkocht koning Willem 1 het zomerkasteel van de prins-bisschop van Luik, gelegen in Seraing, aan de zonen van William Cockerill, een Engelse industrieel. Hiermee werd de basis gelegd voor de eerste cokes-hoogovens in België. Dit was niet alleen het startsein voor de massa-productie van ijzer en staal, maar ook het begin van de industriële revolutie op het Europese continent. In dezelfde periode begon Petrus Regout in Maastricht zijn door stoom aangedreven glasblazerij.

Stagnatie

Het huidige gezicht van Europa is mede het resultaat van deze belangrijke gebeurtenissen. De in de eeuwen daarop volgende industriële stagnatie en ontkoppeling bepalen voor een groot deel het gezicht van de regio tussen Luik en Maastricht. De eens zo vooraanstaande industriële rol van Europa  is uitgespeeld. De wereldwijde economie en de multinationale ondernemingen sluiten niet langer aan op de lokale en regionale contéxt van de beschikbare middelen en arbeid. Hoe kunnen de steden Luik en Maastricht, en de daartussen liggende regio, onder deze omstandigheden hun sociale en economische identiteit vormgeven, of beter gezegd opnieuw uitvinden?

De route van Kim Bouvy eindigt bij Bureau Europa, gesitueerd in de villa van de ‘Timmerfabriek’ ooit deel uitmakend van Sphinx, het bolwerk van de familie Regout, waar jaren geleden keramiek, glas en kristal werden geproduceerd.

De fototentoonstelling is te zien tot 17 januari bij Bureau Europa, gelegen aan de Boschstraat.