Openhartige verhalen van kloosterlingen in de documentaire ‘CELIBAAT’

Foto: Documentaire Celibaat.

Regisseur Daan Jongbloed (1984) maakte na de veelbesproken documentaire Boer Peer een nieuwe film over een manier van leven die aan het verdwijnen is. Dit keer over het celibaat. Daarvoor filmde hij maandenlang bij de Kruisheren van Sint Agatha. In deze kleine gemeenschap wordt nauwelijks gesproken over hun seksuele onthouding en de afwezigheid van een liefdesrelatie. Maar de behoefte om erover te praten is er wel degelijk, zo blijkt uit deze film.

Celibaat ging in première op het Nederlands Film Festival 2019 in Utrecht en is nu te zien in de filmtheaters. Vanaf 2 november is de film te zien in Limburg.

Een zomer lang woonde Jongbloed (regisseur van Boer Peer) bij de Kruisheren van Sint Agatha. “Van dichtbij heb ik het kloosterleven mogen meemaken. Eén voor één ging ik met de kloosterlingen in gesprek. Het verraste mij hoe open ze waren.”De Kruisheren van Sint Agatha kozen al op jonge leeftijd voor een celibatair leven in het klooster. “Het lijkt mij nogal wat om liefdesrelaties en seksualiteit op te geven, terwijl het verlangen hiernaar in mijn beleving erg sterk is. Ik was erg nieuwsgierig hoe zij die keuze ervaarden”, aldus Jongbloed. Al snel ontdekte hij dat het gesprek over deze verlangens gevoelig lag. “Seksualiteit is een taboe binnen het klooster, er wordt nooit over gesproken”, vertelt Joe in de documentaire.

Mensen van vlees en bloed
De kloosterlingen vertellen openhartig over hun nieuwsgierigheid naar intimiteit en hun verlangens. “Ik dacht dat deze kloosterlingen in een soort verlichte staat zouden verkeren na een leven lang bidden en met zo’n regelmatige dagorde”, aldus Jongbloed. ”Maar het zijn vooral gewoon mensen van vlees en bloed, met dezelfde worstelingen en twijfels als ikzelf. Dat vond ik een hele verademing.” Als één van de broeders vervolgens schoorvoetend onthuld dat hij ook op mannen valt, is de documentaire op zijn kwetsbaarst. “Ik hoop dat de documentaire helpt dit soort taboes te doorbreken”, aldus Jongbloed. “Ik ben de Kruisheren dan ook erg dankbaar voor hun vertrouwen en openhartigheid.”

‘Celibaat’ is te zien in Limburg op za 2 nov. 19:00 en 3 nov. 14:15 in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Op zo 3 nov. 12:00 in Lumière in Maastricht. Op za 8 nov. 19:15 en zo 10 nov. 16:15 in De Nieuwe Scene in Venlo. Op 10 nov. 11:00 bij Podium Babel in Sittard. En net over de grens in België is de film te zien op 9 nov. 20:00 in Cultuurcentrum Achterolmen in Maaseik en op 15 nov. 20:00 in de Sint-Annakerk in Aldeneik.  Voor meer info: www.celibaat.com

Regisseur Daan Jongbloed
Daan Jongbloed maakte eerder de indringende documentaire ‘Boer Peer’, over een 97-jarige teruggetrokken boer die nog leeft alsof de tijd 100 jaar stil had gestaan. Boer Peer film won meerdere prijzen en trok ruim 10.000 mensen naar de filmtheaters. Net als bij ‘Boer Peer’ legt Jongbloed nu wederom een manier van leven vast die aan het verdwijnen is. Het Kruisherenklooster in Sint Agatha is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Er leven nu nog zes paters. Na bijna 650 jaar lijkt het einde voor het klooster nabij.

Reacties