Limburg Vrie – een ode aan de vrijheid; MECC Maastricht

Foto: ©Het Limburgs Fanfare Orkest.

In de vierdelige concertreeks Limburg Vrie brengt het Limburgs Fanfare Orkest door middel van muziek, geluid en beeld een muzikale ode aan de bevrijding van Limburg. Bezoekers beleven de tocht die de bevrijders in september 1944, precies 75 jaar geleden, hebben afgelegd in vier Limburgse theaters: Maastricht, Kerkrade, Weert en Venlo.

De concertreeks loopt parallel aan de Bevrijdingsroute 1944-1945, waarbij steeds meer Limburgse plaatsen bevrijd worden van de Duitse bezetters. Speciaal voor dit concert voert het LFO een nieuwe compositie uit, die speciaal voor deze gelegenheid is geschreven door de Belgische componist Kevin Houben. In dit één uur durende werk met meerdere delen zijn alle facetten van oorlog en bevrijding verwerkt. Om ook een brug te slaan naar de toekomst, zodat de boodschap van vrijheid ook na het laatste concert wordt uitgedragen, is het Limburgs Fanfare Orkest van plan om het werk uit te geven, zodat ook andere Limburgse fanfareorkesten (delen van) deze bijzondere compositie kunnen gaan uitvoeren.

In de voorstelling worden historische audio- en televisiebeelden verwerkt en daarmee belooft het een prikkelende ervaring te worden. Ook zullen enkele kinderen, als winnaars van een door het LFO georganiseerde interviewwedstrijd, vragen mogen stellen aan nabestaanden van de oorlog. Op deze manier wil het LFO het verleden en heden verbinden, zodat we begrijpen en onthouden wat angst, hoop, veiligheid en vrijheid betekent. Al met al
een onmisbare avond voor jong en oud.

De concertreeks begint op zaterdag 14 september in het auditorium van het MECC in Maastricht. Op zaterdag 21 september is het LFO vervolgens te gast in het Parkstad Limburg Theater te Kerkrade en de volgende dag, zondag 22 september, in het Munttheater in Weert. ‘Limburg Vrie’ wordt op 1 maart 2020 afgesloten in Theater de Maaspoort te Venlo.

Kaarten voor deze unieke concertreeks zijn te koop via de webshops van de vier Limburgse theaters.

Reacties