Open monumentenweekend op 13, 14 en 15 september 2019

Foto:

De landelijke Open Monumentendagen worden dit jaar in het weekend van 13, 14 en 15 september gehouden. In Maastricht zijn verschillende monumenten gratis toegankelijk.

Thema’s
De Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van 75 jaar bevrijding van Maastricht. Inmiddels leven we ook al net zo lang in vrede en kunnen we ons nauwelijks nog een voorstelling maken hoe het was om te leven in een bezette stad. Die bezetting duurde in Maastricht precies 4 jaar, 4 maanden, 4 weken en 4 dagen. Tijdens de Open Monumentendag kan men een bezoek brengen aan gebouwen en memorabele plekken die herinneren aan de WO2.

Er worden dit jaar ook veel thematische rondleidingen verzorgd door deskundige gidsen om de verhalen uit de WO2 op memorabele plekken in de stad toe te lichten.

Voor de meeste wandelingen dient men zich wel aan te melden via de weblink in het digitale programma: www.openmonumentendag.nl/maastricht.

75 jaar Bevrijding
Op 13, 14 en 15 september wordt een gevarieerd herdenkingsprogramma geboden. In het Centre Céramique loopt tot 15 september de expositie “VRIJ” en in het Regionaal Historisch Centrum Limburg aan de Pieterstraat worden oorlogsfilms vertoond. Ook het Schuilkeldermuseum aan het Goeman Borgesiusplantsoen is het hele weekend te bezichtigen. In samenwerking met Maastricht Underground en de vereniging Natuurmonumenten kan men een bezoek brengen aan de Schuilplaats in de Zonneberg en de Kunstbergplaats van de Pietersberg. Hier werden tijdens de WO2 kunstschatten uit de Rijkscollecties bewaard, onder meer de Nachtwacht uit het Rijksmuseum. Ook in de groeve De Schark aan de Mergelweg worden op zondag 15 september verschillende rondleidingen verzorgd. Op 13 september wordt ’s avonds om 21 uur op het Koningsplein bij het Provinciaal Bevrijdingsmonument de openluchtvoorstelling ‘Liberation’ uitgevoerd. Op 14 september start om 15 uur in Wyck een parade met Amerikaanse veteranen, oude legervoertuigen en muziekkorpsen richting de Markt, waar vanaf 16 uur het Liberty-festival met verschillende bands, artiesten en muziekkorpsen plaatsvindt. Voor een volledig overzicht: www.75jaarliberation.nl/programma/

Buitengoed Geul Maas
In het Buitengoed Geul en Maas worden op zondag 15 september wandelingen, lezingen en evenementen op locatie georganiseerd. Zowel bij Villa Kruisdonk en Villa Kanjel wordt een gevarieerd programma geboden met rondleidingen door park en pand, een quiz voor de kinderen, een lezing door landschapsarchitect Barry Kerckhoffs over de geschiedenis van het park. Kasteel Vaeshartelt biedt een gevarieerd programma met een wandelingen, rondleiding, een proefdemonstratie over Europese honing, een activiteit rond de vlindertuin. Bij kasteel Borgharen kan men op zaterdag 14 september een wandeling door de drooggelegde gracht maken. Meer informatie staat op www.buitengoedgeulmaas.nl.

Programma bij de buren
In Margraten wordt op zaterdag 14 september een Vrijheidsmarkt georganiseerd en op zondag 15 september een Liberation Concert op de Amerikaanse begraafplaats door de Philharmonie ZuidNederland. In Gronsveld wordt het Red Horse Liberation Weekend gehouden op 13 & 14 & 15 september met een Kampement van het 113th. Cavalry Red Horse bij Kaffee Riékelt Rijksweg 184. Het Museum Eyewitness aan de Maastrichterlaan 45 in Beek neemt bezoekers mee op een reis door Europa langs belangrijke slagvelden van de WO2

Achtergrond Open Monumentendag
Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Het wordt georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek en hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.