Duncan Laurence wint Eurovisiesongfestival

Foto: ©Eurovisie Songfestival #Team Duncan.

Duncan Laurence heeft zaterdagavond voor het eerst in 44 jaar gezorgd voor Nederlandse winst bij het Eurovisie Songfestival. Met zijn nummer Arcade wist hij in het Israëlische Tel Aviv alle overige 25 landen achter zich te laten.

Duncan Laurence kreeg van de vakjury’s 231 punten en stond daarmee op een derde plaats. De televoters gaven hem 261 punten, waarmee hij eindigde op de eerste plaats en verwees daarmee Italië (465 punten) en Rusland (369) naar respectievelijk de tweede en derde plaats. De 25-jarige zanger werd al maanden als favoriet aangemerkt bij de bookmakers.

Nederland won vier keer eerder het Songfestival. De afgelopen jaren stuurde de selectiecommissie veelal bekende zangers en zangeressen naar het Songfestival – Douwe Bob, Trijntje Oosterhuis, Anouk, Waylon – maar Duncan Laurence was vóór zijn deelname een grote onbekende. Hij studeerde vorig jaar af aan de Tilburgse Rockacademie en deed in 2014 mee aan talentenjacht The Voice of Holland.

“Dit is voor groots dromen. Dit is voor muziek op de eerste plaats, altijd”, reageerde de winnaar op het podium van de Expo Tel Aviv voordat hij het winnende nummer Arcade nogmaals ten gehore bracht.

Het is nu aan Nederland om de volgende editie van het Songfestival te organiseren, 44 jaar na Ding-a-dong van Teach-In.

Reacties