Liedjesprogramma Pollux duit Emil in première

Foto: Frans en Emil. © Peter de Ronde.

In het liedjesprogramma POLLUX DUIT EMIL vertelt Emil Szarkowicz ontwapenend eerlijk over zichzelf, zijn Poolse ouders, en vooral over het meisje dat hij verloor. Frans Pollux neemt Emil bij de hand. Samen zingen zij bekende liedjes van Pollux én nieuwe liedjes, begeleid door gitarist BJ Baartmans en toetsenist Rob Geboers. Eén zo’n nieuw liedje verscheen deze week, Same.

Afgelopen najaar trok Frans Pollux met zijn band langs acht Limburgse dorpen. In kleine zalen Naeve de kerk ging Pollux in muzikaal gesprek met dorpelingen: hoe hou je een kleine gemeenschap levend als pinautomaat en voetbalclub verdwijnen?

Een van de vaakst gehoorde antwoorden: arbeidsmigranten. In Pollux’ eigen Venlo zijn Polen inmiddels de grootste allochtone groep inwoners. En ook veel Limburgse dorpen zien dat steeds meer arbeidsmigranten komen om te blijven. Die nieuwkomers kunnen verenigingen en winkels mee overeind houden, maar dan moeten ze wel deel uit gaan maken van de gemeenschap. En hoe krijg je dat voor mekaar, als ze de taal niet eens spreken? Wat is het geheim?

Een lastige vraag, meende Pollux aanvankelijk, maar toen bedacht hij dat hij al tien jaar een succesvol geïntegreerde arbeidsmigrant in zijn band heeft: Emil Szarkowicz. De muzikant is zoon van een Poolse vader en moeder die eind jaren ’70 naar Heerlen kwamen. Zij leerden nooit goed Nederlands, kwamen nooit los van hun thuisland, maar hun zoon zong in de Zoépkoel, werd tweede op het LVK, presenteert bij L1 Radio & TV en dirigeert harmonieën en fanfares. Veel Limburgser krijg je ze niet.

Kan Limburg iets leren van het levensverhaal van Emil Szarkowicz?
En – wie ís Emil eigenlijk? Wat klopt er van alle donkere geruchten die over hem de ronde doen? Is hij echt zo gevaarlijk als hij eruit ziet? Is hij écht de zoon van Ruud Gullit?  En hoe heeft die ene, gitzwarte dag in 1992 de rest van zijn leven bepaald?

NIEUW LIEDJE: Frans Pollux & Emil Szarkowicz – Same.
De video is gemaakt door Koekoek-film, mede mogelijk gemaakt door MeanderGroep.

Theatertour Pollux duit Emil
Donderdag 4 april – Dok 6, Panningen
Vrijdag 5 april – Oranjerie, Roermond
Zondag 7 april – Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Vrijdag 12 april – Kukeleku, Horst
Vrijdag 19 april – De Domijnen, Sittard
Vrijdag 26 april – Theater aan het Vrijthof, Maastricht
Zondag 28 april – Maaspoort, Venlo LAATSTE KAARTEN
Vrijdag 3 mei – Schouwburg, Venray LAATSTE KAARTEN
Vrijdag 10 mei – Munttheater, Weert

Kaarten via www.franspollux.nl