Urgent politiebericht; Gökmen Tanis (37) gezocht vanwege schietincident Utrecht

Foto: © Politie.

Maandagochtend 18 maart tussen 10.30 en 11.00 uur heeft op het 24 Oktoberplein in Utrecht een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. Er lijkt sprake van één dader, deze is nog voortvluchtig.

Het schieten vond plaats in of bij de sneltram 24 op de kruising Beneluxlaan/ 24 Oktoberplein in Utrecht. De hulpdiensten zijn ter plaatse. De politie is met man en macht op zoek naar de dader.

Gökmen Tanis
De politie vraagt u uit te kijken naar de 37-jarige Gökmen Tanis (geboren in Turkije) in verband met het incident vanmorgen aan het 24oktoberplein in Utrecht. Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070.

Vooralsnog wordt rekening gehouden met meerdere scenario’s, waaronder ook de mogelijkheid van een terroristische aanslag. Nadere berichtgeving volgt zo spoedig mogelijk.

Update: maatregelen na mogelijke aanslag
Naar aanleiding van een mogelijke terroristische aanslag in Utrecht zijn onder meer de volgende maatregelen genomen. Alle politiebureaus in Nederland zijn extra beveiligd. Dit betekent dat er een bewapende politieagent in de publieksruimte van het bureau aanwezig is. Alle politiemensen die in de publieksruimte aanwezig zijn dragen zware vesten. Ook de politiemensen die op straat zijn ingezet op strategische posities dragen een zwaar vest.

Update: drie doden en vijf gewonden in Utrecht
Op dit moment kunnen we melden dat er bij het schietincident in Utrecht drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Over de aard en ernst van de verwondingen doen we geen nadere mededelingen.

Update: carjacking aan de Amerikalaan voorafgaand aan schietincident
Vlak voor het schietincident aan het 24oktoberplein in #Utrecht is aan de Amerikalaan bij een carjacking een rode Renault Clio buitgemaakt. De betreffende auto is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan. De politie vraagt een ieder die meer informatie heeft over de zaak zich te melden. Dat kan via de opsporingstiplijn op nummer 0800-6070.

De politie is op dit moment druk bezig met het onderzoek in Utrecht. Inmiddels is er een opsporingsbericht verzonden met een foto van de verdachte Gokmen Tanis (37).

Tot slot nog enkele feiten en adviezen op een rij

  • Er zijn drie doden en vijf gewonden. De gewonden zijn allemaal naar ziekenhuizen in de omgeving overgebracht.
  • In verband met de hulpverlening is een breed gebied rond het 24 Oktoberplein afgezet.
  • Geef hulpverleners de ruimte, kom niet naar de plaats van het incident.
  • Er worden verkeersmaatregelen genomen zodat ambulances vrije doorgang hebben. Volg de instructies van de politie. Zie @VID op Twitter voor de laatste verkeersinformatie.
  • Bent u getuige geweest van het incident en heeft u nog niet gesproken met agenten? Ziet u verdachte personen of auto’s? Bel de politie via 112 op meld uw tip anoniem via M., Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
  • Heeft u foto’s of filmmateriaal van het incident of vlak daarna? Verspreid deze niet via social media, maar stel deze ter beschikking aan de politie.