Maastricht; Meeste inbraakpogingen van Limburg

Foto: © Politie - stockfoto.

Inbrekers hebben in januari en februari 2019 niet stilgezeten in Limburg. Vooral Maastricht blijkt voor de criminelen een populair doelwit te zijn. In Maastricht vonden de eerste twee maanden van het jaar 102 inbraakpogingen plaats. In geen enkele gemeente in Limburg was dit aantal zo hoog.

Dit blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), op basis van de meest recente nationale politiecijfers.

Inbrekers niet altijd succesvol
Van de 102 pogingen, slaagden de inbrekers er in Maastricht echter maar 63 keer in om daadwerkelijk binnen te komen. De overige 39 keer bleef het slechts bij een poging. Daarmee werden in Maastricht niet de meeste geslaagde inbraken gepleegd van heel Limburg.

Heerlen is namelijk de gemeente met het grootste aandeel in geslaagde inbraken. Terwijl er slechts 88 pogingen werden gedaan, waren hiervan 67 succesvol. Dat komt neer op 11,9% van alle Limburgse inbraken.

564 inbraken in Limburg
In Limburg werd in januari en februari 564 keer een inbraak gepleegd. Dit is 13% vaker dan in dezelfde periode vorig jaar, toen vonden 499 inbraken plaats. Het aantal Limburgse inbraken had in 2019 een stuk hoger kunnen zijn, want in totaal werden 873 inbraakpogingen gedaan. Daarvan slaagde 64,6%. Het lukte inbrekers 309 keer niet om binnen te dringen.

Inbraakkans per inwoner grootst in Weert
Wanneer het aantal inwoners wordt meegewogen, blijkt de kans op een inbraak het grootst in Weert. Er wordt in deze woonplaats per 1.000 inwoners 49% vaker een inbraakpoging gedaan dan in een gemiddelde Limburgse gemeente.

Ook in Heerlen (+30%) en in Beek (+29%) is in verhouding een grote kans op inbraak. In Vaals (-74%), Simpelveld (-64%) Peel en Maas (-59%) is de inbraakkans daarentegen het kleinst.

Het volledige onderzoek, inclusief gemeentelijke data, is te vinden via: https://www.inboedelverzekering.com/inbraakmonitor-limburg/