“Ondeugdelijke sleutelkastjes moeten worden uitgebannen”

Foto: © Pixabay.

Ondeugdelijke sleutelkastjes moeten worden uitgebannen. Dat schrijft Joep Pattijn, hoofd operatiën van de Politie Limburg op zijn Twitter.

Joep Pattijn doet zijn uitspraak naar aanleiding van een overval op de Torenstraat in Horst vannacht. De bewoner werd overlopen door de inbreker. Bij de inbraak in Horst zijn meerdere sleutelkastjes van woningen opengebroken. Vorige week werd er op vergelijkbare wijze ingebroken in Belfeld.

Ongewenst bezoek verschaft zich steeds vaker toegang tot de woningen van cliënten van zorgverleners – veelal kwetsbare ouderen – door zogenaamde sleutelkastjes die buiten de woning hangen open te breken. Daarin hangen sleutels van woningen, waarmee thuiszorg of familie van de bewoner(s) toegang tot de woning kunnen krijgen. Dat is vooral bij hardhorende, dementerende en weinig mobiele mensen een uitkomst.

De kwaliteit en inbraakveiligheid van de sleutelkastjes laat echter dikwijls te wensen over, omdat men vaak voor goedkope kastjes kiest, die eenvoudig zijn open te breken.

Veel mensen zouden graag zien dat de sleutelkastjes verdwijnen. Daarmee is dan wel het inbraakprobleem opgelost, maar zitten zorgverleners en veel zorgcliënten met een ander probleem: hoe komen ze binnen bij de cliënt?

De politie wil bewoners en bijvoorbeeld familieleden of vrienden oproepen om extra alert te zijn. Het gaat dan om verdachte situaties bij die sleutelkastjes. Denk aan personen die foto’s van woningen maken, of aan het rommelen zijn bij een sleutelkastje. Wanneer er sprake is van dit soort verdachte situaties mogen mensen 112 bellen. De politie kan dan snel ter plaatse komen om bijvoorbeeld een inbreker op heterdaad te betrappen.