Politieke druk op België neemt toe

Foto: peter kroon

In Aken hebben ze er genoeg van. Tijdens een persconferentie donderdag werd de gezamenlijke Euregionale strijd tegen de kerncentrale Tihange aangekondigd. In Aken hebben ze er genoeg van. Tijdens een later gehouden en door honderden mensen bezochte ‘Burgerinformationsanstaltung’ werd duidelijk dat de Akenaren een kernramp inmiddels meer dan denkbeeldig achten. In Aken hebben ze genoeg van het schimmenspel rondom de veiligheid.  In Aken zijn ze strijdbaar.  En bij die strijd sloten zich de Zuid-Limburgse gemeenten Maastricht, Heerlen, Kerkrade en Vaals aan. Gezamenlijk gaan ze op een heuse Euregionale wijze juridische procedures starten om Tihange gesloten te krijgen. Of om op zijn minst de relevante informatie omtrent de werkelijke veiligheidssituatie boven tafel te krijgen. De druk op België groeit. Mede omdat een dergelijke vastbesloten internationale samenwerking een precedent is in de Europese energiepolitiek.

Een staaltje dus van Euregionale politiek. Eensgezind grensoverschrijdend beleid dat in al die jaren van praten over internationale samenwerking in de Drielandenregio niet eerder voorkwam. En dat tegen een verouderde kerncentrale onder de rook van Luik.  Dat Aken, Maastricht, Heerlen, Kerkrade en Vaals, met in hun kielzog de Duitse gemeenten Duren en Heinsberg en de Belgische Duitstalige gebieden (Ost-Kantons), samen de strijd aanbinden  tegen het openhouden van Tihange mag een unicum genoemd worden in de geschiedenis van de Europese energiepolitiek. Via juridische stappen bij onder andere de Raad van State in Brussel gaat men proberen de  ‘scheurtjescentrale’ Tihange 2 zo snel mogelijk te sluiten. Verder wordt er een procedure gestart tegen Tihange1, met als voornaamste doel om alle informatie boven tafel te krijgen omtrent de veiligheid hiervan. Tijdens een persconferentie in Aken  waren naast de Akense burgermeester Marcel Philipp (CDU) ook zijn ambtgenoten uit Maastricht en Kerkrade – respectievelijk Annemarie Penn-teStrake en Jos Som – aanwezig om het belang van de juridische stappen te benadrukken. ,,De zorgen van de mensen in de Drielandenregio zijn grenzeloos”, werd er gezegd. Annemarie Penn-teStrake liet weten zeer bezorgd te zijn over de veiligheid en de slechte communicatie met de Belgen niet te accepteren.

Greenpeace

Daarnaast werd bekendgemaakt dat de samenwerkende Euregionale gemeenten komende week met Greenpeace om tafel gaan zitten om te bekijken of er samenwerking mogelijk is. Greenpeace heeft al een rechtszaak lopen tegen Tihange en de andere verouderde Belgische kerncentrale in Doel. De organisatie pleit voor inspecties door een onafhankelijke expert en wil een volwaardige milieu-effectrapportage afdwingen. Ook een beleidsmatige samenwerking tussen (internationale) overheden en een actiegroep als Greenpeace is nog niet eerder voorgekomen in Europa.

Machteloos

Hoewel het onduidelijk blijft of de juridische procedures kans van slagen hebben – binnen de Europese Unie zijn lidstaten soeverein over hun gevoerde energiebeleid – is het steeds breder wordende front van tegenstanders van Tihange een extra drukmiddel op de Belgische autoriteiten. ,,We moeten nu niet alleen blaffen, maar ook bijten”, aldus burgemeester Marcel Philipp. ,,Het is een Euregionaal probleem, dus moeten we het ook Euregionaal oplossen. Dat is onze plicht”, benadrukte Annemarie Penn-teStrake later op de zeer druk bezochte ‘Burgerinformationsanstaltung’ in de Akense binnenstad. Daar hadden zich enkele honderden verontruste burgers, politici, bestuurders en actiegroepen verzameld. De Akense burgemeester verklaarde dat het zijn taak is de angst onder de burgers weg te nemen`; ,,Maar eerlijk gezegd kan ik dat niet. Daarvoor is er teveel onduidelijk rondom Tihange. Ik vind daarom dat wij als bestuurders heel openlijk moeten kunnen praten over eventuele maatregelen ter bescherming van de burgers, zoals beschermende kleding, gasmaskers, noem maar op”. Aken is hiermee een van de eerste steden überhaupt waar een open gesprek plaatsvindt tussen bestuur en burgers over de gevolgen en maatregelen in geval van een kernramp. De commandant van de Akense brandweer, Jurgen Wolff, verklaarde zonder omhaal dat de reddingsdiensten bij een allesomvattende kernramp machteloos staan.

Bezorgdheid

De meeste aanwezigen tijdens de bijeenkomst toonden zich zeer verontrust en waren goed geïnformeerd. Er heerste algemene waardering over de aangekondigde juridische strijd. Ze waren het over één ding eens: België moet zo snel mogelijk de relevante informatie vrijgeven omtrent de daadwerkelijke veiligheidssituatie in Tihange. De bezorgdheid onder de Akense bevolking is op het oog vooralsnog vele malen groter dan in Zuid-Limburg. De meeste vragen uit het publiek gingen dan ook over hoe te handelen in geval van een kernramp. In Aken heerst de mening dat de kans dat het een keer goed misgaat in Tihange niet langer denkbeeldig is.