‘Een kernreactor als een fluitketel met gaten’

Foto: Andreas Krischer

Er komt steeds meer verzet tegen het in bedrijf houden van de Belgische kerncentrale Tihange 2, op 40 kilometer ten zuiden van Maastricht. De verschillende fracties in de gemeenteraad willen nu dat Maastricht zich aansluit bij het protest van met name de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen tegen het nog langer open houden van de, zoals deze inmiddels in de volksmond is gaan heten, ‘scheurtjescentrale’.

Vorige week luidde de minister van Milieu van de Duitse deelstaat, Johannes Remmel, de noodklok over de Belgische kerncentrale. Die moet dicht, vindt hij. „Een ongeluk in de Belgische kernenergiesector vormt een enorm gevaar voor de bevolking van België, Nederland en Duitsland.” Volgens hem verkeert de centrale in slechte staat en speelt de Belgische regering ‘Russisch roulette’ door deze open te houden. In een reactie hierop twitterde de Limburgse gouverneur Theo Bovens: ,,Wij hebben al vele malen aangedrongen op sluiting van Tihange bij diverse geledingen van de Belgische overheid.”

In een brief aan burgemeester Annemarie Penn-te Strake wijst fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam van GroenLinks erop dat de onrust bij meerdere raadsfracties toeneemt. ,Op 9 juni 2015 hebben we een motie aangenomen die de Belgische regering oproept tot sluiting van de kerncentrale van Tihange. Op 17 november 2015 heb ik je in de mondelinge vragenronde verzocht deze boodschap nogmaals onder de aandacht te brengen van de Belgische federale regering. Bij deze vragenronde kwam ook weer de gebrekkige communicatie vanuit België naar de stad Maastricht en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg aan de orde.’’ Krabbendam vraagt of er inmiddels stappen zijn gezet om de communicatie vanuit België te verbeteren. Hij wil sluiting van de centrale en vraagt om een reactie door de burgemeester.

Ook de Partij Veilig Maastricht, de Liberale Partij Maastricht en de Maastrichtse Volkspartij schrijven in een gezamenlijke verklaring dat er een einde moet komen ,,aan de Russische roulette” rond de kerncentrale in Tihange. Ook deze brief kreeg bijval van de andere fracties in de Maastrichtse gemeenteraad. Inmiddels is duidelijk dat burgemeester Penn-te Strake op 18 januari met de voorzitters van de veiligheidsregio’s over de kerncentrale in Tihange zal praten. Bij dat overleg schuift ook milieuminister Schultz van Haegen aan. Aanvullend heeft de burgemeester van Maastricht met de burgemeester van Luik afgesproken dat ook hij de zorgen uit de gemeenteraad van Maastricht zal overbrengen naar de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, aldus Penn.

Den Haag

Ook de Nederlandse Tweede Kamer roert zich ondertussen flink over de kerncentrale Tihange en de kerncentrale in Doel, aan de Schelde net over de grens bij Zeeland en Noord-Brabant. In Doel spelen vergelijkbare problemen met de kernreactoren als in Tihange. Kamerleden eisen dat het kabinet ingrijpt ,,anders zijn de gevolgen voor de inwoners van Zeeland en Noord-Brabant niet te overzien”. „De centrales zijn zó oud, als er iets misgaat, zijn er niet alleen problemen aan de Belgische grens”, zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. „Als de belangen zo groot zijn, is het niet meer dan logisch dat Nederland ook meebeslist over de vraag of die centrales open of dicht moeten.” GroenLinks eist al langer inspraak. De SP wil dat de centrale sluit. Krabbendam vindt het wel wrang dat politiek Den Haag nu pas lijkt te worden wakker geschud door de problemen in Doel: ..Maar ja. Doel ligt dichter bij Den Haag dan Tihange.”

Jodiumpillen

Door alle onrust de afgelopen tijd zijn er wel enige maatregelen getroffen mocht het misgaan in Tihange. Zo is in de provincie Limburg een regionaal depot voor jodiumpillen tegen radioactieve neerslag en straling gekomen en is de calamiteitenzone uitgebreid tot 100 kilometer rond Tihange. Een evacuatieplan voor de inwoners van Zuid-Limburg is er evenwel niet. Mocht er is misgaan dan is wegens de zuidwestenwind die overwegend in het gebied waait de hele regio in gevaar.

Om tegemoet te komen aan de onrust hebben Nederland en België onlangs besloten elkaars centrales te inspecteren. De eerste gezamenlijke inspectie vindt op 20 januari plaats in Doel. Daarbij zal ook minister Schultz aanwezig zijn.

tihange maas

De zeven reactoren (vier in Doel, drie in Tihange) van de kerncentrales zorgen al jaren voor problemen. Gezien hun leeftijd zouden de oudste reactoren – uit 1975 – oorspronkelijk in 2015 worden gesloten. Maar de Belgische regering heeft besloten die termijn tot 2025 te verlengen.

Eind vorig jaar verzamelden Nederlandse en Duitse milieubewegingen meer dan 160.000 handtekeningen tegen het opnieuw opstarten van Tihange 2 en Doel 3, nadat deze 20 maanden hadden stilgelegen wegens een veelvoud aan scheurtjes in de reactoren. Het Milieufront Eijsden liet toen weten dat de herstart van de reactoren onnodig het leven in gevaar brengt van miljoenen mensen. Het front vergelijkt de reactoren met oude fluitketels die vol gaten zitten.