Maastricht opnieuw bij duurste winkelstraten

Maastricht staat met twee straten opnieuw in de top 10 van duurste Nederlandse winkelstraten. De Grote Staat en Kleine Staat – met respectievelijk 1650 euro huur per vierkante meter winkelruimte per jaar en 1625 – staan op de negende en tiende plek van duurste winkelstraten in ons land.

Hoewel in het grootste gedeelte van Nederland voor het zesde achtereenvolgende jaar de huurprijzen voor winkelruimtes in 2015 met 1,8 tot 3,1 procent zijn gedaald, blijven in Maastricht, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de huren vooralsnog stijgen. De vraag naar winkelruimte is er onveranderd groot. Zo blijkt uit de jaarrapportage van  Jones Lang Lasalle, een financiële en professionele dienstverlener gespecialiseerd in vastgoed.

In Amsterdam is sprake van meer vraag dan aanbod, waardoor de stad met vijf straten de top tien van duurste winkelstraten aanvoert. Elders in het centrum stijgen de prijzen ook fors. Een vierkante meter winkelruimte in de Kalverstraat kost 2950 euro per jaar, met afstand het meeste in Nederland. Leidsestraat (2400), Heiligeweg (2400), PC Hooftstraat (2200) en Nieuwendijk (2100) volgen op gepaste afstand.

Toerisme

Het Beursplein in Rotterdam (1825), Lange Elisabethstraat in Utrecht (1675), de Grote en Kleine Staat in Maastricht en de Lijnbaan in Rotterdam (1625) sluiten de rij duurste toplocaties. Volgens Jones Lang Lasalle blijft Maastricht na de steden in de Randstad duidelijk aanwezig in de top van Nederland omdat de stad met zijn vele aantrekkelijke (inter)nationale winkels en winkelformules veel toeristen trekt, die op hun beurt een duidelijk positief effect hebben op de binnenstad van Maastricht.