Woede om herstart Tihange neemt toe

Foto: cc sa-3.0

Er zijn al meer dan 100.000 handtekeningen verzameld tegen het opnieuw opstarten van de Belgische kerncentrales Tihange 2 en Doel 3. Zo maakte het Milieufront Eijsden bekend.

De kerncentrales werden 20 maanden geleden stilgelegd nadat er een veelvoud aan scheurtjes in de reactoren waren ontdekt. Nadat het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC)  een positief advies gaf aan de Belgische minister Jambon om de centrales weer op te starten hoopt uitbater Electrabel de kernreactoren op z’n vroegst weer op 15 december opnieuw op te starten. Dit leidde echter tot een internationale golf van verontwaardiging. Een netwerk van burgers uit Belgie, Duitsland en Nederland verzamelde in korte tijd via een digitale petitie al meer dan 110.000 handtekeningen tegen de herstart. Ook op papier zijn er inmiddels zo’n 8.000 handtekeningen verzameld en er komen elke dag meer bij.

De centrale Tihange 2 ligt vlak over de grens bij Maastricht; Doel 3 staat in Oost-Vlaanderen,

Het Milieufront Eijsden is van mening dat de herstart van de reactoren onnodig het leven in gevaar brengt van miljoenen mensen.  Het front vergelijkt de reactoren met oude fluitketels die vol gaten zitten: ,,En die zet je toch ook niet op het gas omdat dat veel geld oplevert.”