Maastricht door Spaanse ogen

De Spaanse tv-zender Telemadrid heeft Maastricht uitgeroepen tot meest verfijnde stad van Nederland. In een documentaire van meer dan één uur neemt de zender zijn kijkers mee naar alle voor Maastrichtenaren bekende – maar ook minder bekende – plekken in de stad.

Aan de hand van Spanjaarden die hier wonen, werken, studeren of gewoon na een hevige verliefdheid zijn blijven hangen, wordt een beeld geschetst van een oude goed geconserveerde en architectonisch prachtige stad. Maastricht wordt zelfs de meest ‘verfijnde’ stad van Nederland genoemd. Wijck, St, Servaasbrug, Markt, Vrijthof, Kruisherenhotel, d’Artagnan, alles komt voorbij. Ook de churroskraam op de Markt, waar de Spanjaarden verbaasd staan dat ze hier verse en smakelijke churros kunnen kopen. Pikant is dat Telemadrid zijn kijkers waarschuwt dat in tegenstelling tot wat men aanneemt het bezit van (soft)drugs niet is toegelaten en dat de befaamde coffeeshops verboden gebied zijn voor niet-ingezetenen.

Telemadrid is de vijfde publieke omroep van Spanje en is eigendom van de deelstaat Madrid en kent een miljoenenpubiek. Voor wie het geduld kan opbrengen één uur lang vanuit Spaanse ogen Maastricht te bekijken, is de documentaire zeker de moeite waard.