Lucht Maastricht opgeklaard

Foto: cc sa-3.0

Volgens de gemeente Maastricht hebben de investeringen ter verbetering van de luchtkwaliteit hun vruchten afgeworpen. De gemeente zegt dat in 2015 nergens in de stad meer sprake is geweest van structurele normoverschrijdingen.

Tussen 2004 en vorig jaar heeft Maastricht 7,3 miljoen euro geïnvesteerd in maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit. Het stadsbestuur zegt nu dat deze verbeteringen hun effect niet hebben gemist en er geen sprake meer is van normoverschrijdingen, behalve in het gebied bij de flats langs de A2 in Nazareth, die last hebben van de verlengde autosnelweg. Dit probleem moet echter opgelost zijn bij de opening van de tunnel. Ook zal de verlegging van de Noorderbrug een positieve uitwerking hebben op de uiteindelijke luchtkwaliteit op de singels rondom de binnenstad, aldus de gemeente.

Maastricht luidde in 2004 de noodklok over de luchtkwaliteit. Zonder maatregelen zou in 2015 de norm voor schone lucht op maar liefst 22 plekken overschreden worden. Twee jaar later werd een eerste programma ter verbetering van de luchtkwaliteit opgezet, met onder meer milieuzones, parkeerterreinen buiten de stad en meer groen in en om de stad. In 2010 werd dit programma uitgebreid met meer fietsenstallingen om het fietsgebruik te stimuleren en een informatiesysteem voor automobilisten die op zoek zijn naar een parkeergarage ter voorkoming van filevorming.

De komende tijd wil de gemeente nog 100.000 euro uittrekken voor nieuwe acties om de luchtkwaliteit te verbeteren. Wethouder van Milieu Gerdo van Grootheest verklaart dat de positieve resultaten echter geen reden zijn achterover te leunen. De gemeente wil daarom samen met inwoners, belangengroepen en andere betrokkenen in gesprek over nog te nemen maatregelen voor schonere lucht. Op 1 december volgt een stadsronde op het gemeentehuis waarin gesproken zal worden over nieuwe acties en ideeën.