Maastrichtse miljardair Melchior (88) overleden

De Maastrichtse miljardair, paardenhandelaar en oud-sportbestuurder Leon Melchior is in de nacht van dinsdag op woensdag op 88-jarige leeftijd overleden.  Zo bevestigen vrienden tegenover Dagblad De Limburger.

Melchior genoot landelijke bekendheid in de jaren tachtig en negentig als eigenaar van de in de paardensport invloedrijke springstal Zangersheide in het vlak over de Belgische grens gelegen Lanaken. Ook was hij in die jaren voorzitter en geldschieter van de voetbalclub MVV.

Melchior, als zoon van een Duitse vader en Nederlandse moeder, vocht tijdens de oorlog als vrijwilliger van de Waffen-SS aan het oostfront en volgde een opleiding tot SS-officier. Hiervoor werd hij na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 maanden en verloor hij zijn Nederlandse nationaliteit. Na de oorlog verdiende hij zijn fortuin als bouwmagnaat. Hij woonde al jaren in het Belgische Lanaken.
De puissant rijke zakenman was vanaf de jaren tachtig voorzitter en geldschieter van MVV. Hij had grootse plannen met de club; de bouwmagnaat wilde een groot multifunctioneel overdekt voetbalstadion uit de grond stampen. Uiteindelijk kwam er niets van de plannen terecht, het omstreden verleden van Melchior zou daar een rol in hebben gespeeld. In 2003, toen hij al jaren vertrokken was als voorzitter, wist Melchior MVV met een financiële injectie nog van de ondergang te redden.