BMB staat voor alles en voor niks

Foto: Hans Bremmers

Zijn doel? In de toekomst hoe dan ook met muziek bezig zijn. ,,Mij gaat het er niet om beroemd of rijk te worden. Het draait om de muziek. Die staat centraal. Het ritme, de harmonie, de tekst, mixen en produceren. Ik doe alles even graag.” Rapper BMB uit het Maastrichtse Daalhof verraste eind 2015 met zijn nieuwe release ‘Boy In De Hoed’. Een volwassen en gevarieerde EP: van ruige hiphop met een boodschap, een feestlijk nummer met vrolijke samples tot aan een gevoelige en eigentijdse serenade aan zijn vriendin.

,,Ja, ik ben tevreden over ‘Boy In De Hoed’. Ik heb hiermee een flinke stap gemaakt richting serieuze en professionele hiphop. Ik hoop dat het uitmondt in nieuwe projecten”, zegt Bart Bremmers, alias BMB. Waar de letters BMB voor staan? ,,Voor alles en voor niks. Dat is gewoon zo gekomen. Ik vind het wel een combinatie van letters die kracht uitstralen.”

De 22-jarige BMB raakte meer dan tien jaar geleden gefascineerd door hiphop. Hij hoorde in de auto bij zijn vader de soundtrack van ‘The Fast and the Furious’ en was meteen verkocht. Binnen no time rapte hij de songs al uit zijn hoofd, al wist hij niet wat hij zong. ,,Als klein kind was ik altijd al met ritmes bezig. Ik sloeg op alle potten en pannen en in rap vond ik het ultieme ritme…en een stem. Vanaf toen ben ik alleen maar met muziek bezig geweest.”

Rockacademie

Tijdens zijn middelbare schooltijd klom hij op van vmbo naar mbo om uiteindelijk de HAVO te halen. ,,Ik wilde perse een HBO-opleiding in sound-engineering doen. Kijk, ik geloof niet in het romantische idee van heel veel rappen en dan beroemd worden. Ik wilde een opleiding volgen als basis voor een toekomst.” De opleiding tot sound-engineer werd uiteindelijk de Rockacademie in Tilburg, ook een heuse HBO-opleiding. Bart was vanaf het moment dat hij van het bestaan van de Rockacademie hoorde verkocht. Zeker toen bleek dat er ook een studierichting Rap was. ,,De enige HBO ter wereld waar je les in hiphopmuziek krijgt. Dat is toch fantastisch. Ik zit nu in het derde jaar en volgend jaar hoop ik af te studeren. Het is een perfecte opleiding, met veel praktijkleraren die je de kneepjes van het vak leren, zoals Rico van Opgezwolle bijvoorbeeld. Maar het zijn niet alleen muzikale vaardigheden die je in Tilburg leert. Het is ook theoretische muziekkennis, muziekeconomie, weten hoe je een plaat in de markt zet. Het is van alles. Ja, ik kan wel zeggen dat mijn skills en kennis flink vooruit zijn gegaan sinds ik in Tilburg studeer.”

Hoewel Bart steeds meer in Tilburg te vinden is en daar ook woont door de week, zal hij zijn Mestreechse roots niet vergeten. ,,Neen man, dat is waar ik vandaan kom. Mijn thuisbasis en mijn trots. Mijn muziek is geworteld in Maastricht.” En dat is duidelijk te horen. Geen enkele Nederlandstalige rapper heeft zo’n zachte G als BMB.

Rugzak

Het eerste solo-album van Bart kwam in 2010 uit, getiteld ‘Rugzak’. Het is een verzameling van verschillende stijlen, waarin strakke teksten de grens tussen humor en realiteit aftasten. Opvallend binnen de rapwereld is de aandacht voor zelfrelativering, bespiegeling en het zoeken naar betekenis. Een zoektocht die op ‘Boy In De Hoed’ al een veel duidelijkere vorm heeft aangenomen. ,,Door ‘Rugzak’, en dan vooral het nummer ‘Identiteitsbewijs’ dat goed aansloeg, heb ik veel kunnen optreden. Onder andere in de Muziekgieterij, maar ik stond ook vaak in zaaltjes voor drie man en een paardenkop. Daar leer je ontzettend veel van. Optreden voor mensen die eigenlijk niet van hiphop houden en die je dan toch weet te raken. Dat zijn lessen die je nooit meer vergeet.”

De teksten van BMB zijn niet de rauwe teksten die je vaak van rappers verwacht. Zoals gezegd, ze zitten vol met twijfels, zelfreflectie en relativeringsvermogen. ,,Mijn teksten zijn niet grof. Zo ben ik zelf ook niet. Ik wil eerlijk in mijn muziek zijn en ook mijn zwaktes durven te tonen. Ik onderzoek graag tegenstellingen. Er is geen waarheid of er zit wel weer een diepere laag achter. Zekerheid is niet vanzelfsprekend. Ik ben gevoelig voor sfeer en omgeving. Dan moet je dat ook durven uitspreken. Puur en eerlijk zeggen wie ik ben en wat ik denk. Met hart en verstand. Daar gaat het mij om.”

Pikkatrillaz

Begint het altijd met een tekst? ,,Meestal wel. Teksten schrijf ik al zo lang ik mij herinner. De liefde voor het maken van beats, mixen en produceren is pas later gekomen. Nu ben ik zover dat ik erover denk ook voor anderen beats te maken en te gaan produceren. Maar dat ligt nog in de toekomst. Ik werk sinds jaar en dag samen met Yila (rapper ‘oet De Heeg’ en een vriend van BMB die samen met hem produceert), maar ik merk dat zowel Yila als ik steeds individualistischer bezig zijn. Ook op het podium. Wat dat betreft is de hiphop-scene wel veranderd. Vroeger had je Pikkatrillaz en Nachtploeg, de grondleggers van de hiphop in Maastricht. Dat waren hechte groepen. Onze generatie is meer individualistisch.”

Dankzij de rockacademie kan Bart full-time met muziek bezig zijn. Ook over het opnemen van zijn zeer professioneel uitziende clips hoeft hij zich geen zorgen te maken. ,,Dat doet mijn vader, Hans Bremmers. Hij is zeer creatief en ontwierp ook de hoes van ‘Boy In De Hoed’. Mijn pa moet je zijn eigen ding laten doen. Dan komt het wel goed.”

BMB kan zich volledig met zijn muzikale toekomst bezighouden. ,,Op lange termijn hoop ik als artiest te slagen, maar ook de sound-engineering voor anderen doen trekt mij enorm. In ieder geval ben ik niet bezig om beroemd te worden, al hoop ik dat natuurlijk stiekem wel, maar het is geen doel op zich. Ik wil mijzelf zijn en dat – hoe dan ook – met muziek”, besluit BMB alias Bart Bremmers.