Alaahf

Foto: cc sa02

Breaking news. Carnavalsvereniging De Tempeleers in Maastricht laat mensen die zich als terrorist of jihadist verkleden direct uit de optocht verwijderen. Dat laten De Tempeleers weten in een reactie op berichten uit Duitsland, waar de politie direct zal  ingrijpen wanneer mensen zich met carnaval uitdossen als jihadist of zelfs maar als cowboy (wegens het dragen van klapperpistolen en gordels). Leden van De Tempeleers staan verspreid langs de route om een oogje in het zeil te houden, zei de vereniging in een toelichting. Bij de geringste twijfel wordt Bureau Handhaving erbij gehaald, en dat beslist uiteindelijk of de deelnemer al dan niet uit de optocht wordt gehaald.

Gerustellend. Het gegeven dat De Tempeleers tijdens de komende carnaval onze veiligheid waarborgen en ervoor waken dat er geen aanstootgevende elementen ons plezier komen vergallen. Fijn gevoel dat er nog burgers zijn met genoeg besef van waarden en normen die vrijwillig – want dat zijn Tempeleers, vrijwilligers van een particuliere organisatie – de taak op zich willen nemen als zelfbenoemde publieke zedenmeesters over de moraal van het volk te waken.

Nu dacht ik altijd in mijn naïviteit dat carnaval bij uitstek bedoeld is om de spot te drijven met politici, bestuurders, religie (welke dan ook) of andere autoriteiten. In Maastricht is daarvoor de “Bónte Störm”, waarin het verklede volk zich in het algemeen weinig aantrekt van motto’s en goede smaak, bij uitstek geschikt. Het feest van de gekken en dwazen. Van spot en relativering. Een uitlaatklep voor alle dagelijkse benauwingen, regeltjes en inperkingen. Maar dat is blijkbaar een misverstand. God zij dank hebben we de heren Tempeleers, van de gegoede burgerij die in samenwerking met de even daadkrachtige heren en dames van Toezicht en Handhaving (jawel met Hoofdletter) ervoor gaan zorgen dat het niet uit de hand loopt. Want ook carnaval 2016 moet een geslaagd, veilig en ordentelijk feest worden.

Verkleed als jihadist? Wegwezen. Die richtlijn is duidelijk en voor iedereen te bevatten. Maar hoe herken je een jihadist als zodanig? De Tempeleers specificeerden dit nog verder als ,,in een zwarte pyjama’ rondlopen. Oei, laat ik nou net van plan te zijn geweest mijn zijden zwarte pyjama aan te trekken. Goed dat ik ter elfder ure gewaarschuwd wordt. Wat nu? Mag ik als sjeik gaan? En als ik dan een rugzak wil meenemen voor etenswaren? Vragen. Vragen. Vragen. Cowboy met gordel en klapperpistool? In Duitsland mag dat niet. In Maastricht wel? Heren Tempeleers geef mij een antwoord op die vragen, vragen, vragen.

En als Indiaan? Met of zonder pijl en boog? Vragen. Vragen. Vragen. Mijn jongste zoon wil als Darth Vader gaan, in een zwart pak dus met helm op. Mag dat? En mijn vrouw zei net dat ze een boerka aan wil. Mag dat? En mijn Marokkaanse buurvrouw, die altijd in een boerka rondloopt, moet zij die nu uit trekken met carnaval? En komt er dan geen heibel met haar jihadistische echtgenoot? Vragen. Vragen. Vragen. Een vriend van mij uit Amsterdam wil carnaval komen vieren, maar hij is een hipster. Moet hij eerst zijn baard afscheren? Heren Tempeleers. Allemaal vragen, vragen, vragen.

Mag ik eigenlijk verkleed gaan als Onno Hoes? En moet ik dan die enorme grijpgrage nephanden die ik nog op zolder heb liggen thuislaten? Of geldt dat verbod op die nephanden alleen voor mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk? Vragen. Vragen. Vragen.

En die vluchtelingenprins Ali 1? Kan dat zomaar? Of is hij een wolf in schaapskleren? Heren Tempeleers, help. En de carnavalsvereniging De Dromedarissen? Hoe zit dat? Mag ik een zwemvest aantrekken? Of verkleed gaan als bom? U weet wel, met zo’n lontje op je hoofd. Vragen. Vragen. Vragen. Haremmeisje? Ali Baba? Vader Abrahim?

Almachtige heren Tempeleers. Redt ons uit het verval. Geef ons richtlijnen hoe ons te gedragen. Geef ons desnoods bier uit plastic glazen. Doe iets. Verplaats carnaval naar de zomer en stel voor dat we dan allemaal naakt de straat op gaan. Een groot nudistencarnaval. Iedereen vrij, gelijk en broederlijk naast en op elkaar.

Peter Kroon